Radon i dit hus?
350.000 boliger har ifølge Sundhedsstyrelsen et for højt niveau af den radioaktive og kræftfremkaldende gasart radon, der siver ind fra undergrunden.
Radon kan hverken ses, lugtes eller mærkes, men Sundhedsstyrelsen vurderer, at 300 danskere hvert år får lungekræft på grund af gasarten.
Verdenssundhedsorganisationen WHO anbefaler, at koncentrationen af radon holdes under 100 Bq/m³. Er din radonmåling mellem 100-200 Bq/m³ bør du derfor lave foranstaltninger for at nedbringe det.
Det er forholdsvis enkelt at få målt radonniveauet ved hjælp af et dosimeter. Hvis en måling viser, at radonniveauet i dit hus ligger over 100 Becquerel/m³, bør du sætte ind med tiltag for at begrænse mængden.
NYT – rapport om radon og ventilation
Lindab villaventilation har fået foretaget en dokumenteret undersøgelse, som viser at ventilation kan reducere radonniveauet i et hus op til 50%.
Kræftens Bekæmpelse har samlet meget (uhyggelig) dokumentation omkring radons indvirkning på vores sundhed her. Deres anbefaling for at undgå radon er blandt andet:
- Sørg for at dit hus er ventileret korrekt. Det vil sige et hus uden dug på indersiden af ruderne og mug eller fugt på ydervægge
- Sørg for at få radonsikret nye huse. Huse med konstruktion direkte mod undergrunden skal være lufttætte ifølge bygningsreglementet
- I eksisterende huse kan man mindske radonkoncentrationen ved f.eks. at forbedre ventilationen
Den tvær-offentlige portal boligejer.dk har lavet en Radon guide. For har du målt et for højt radon niveau i dit hus, skal du gøre noget ved det!
Der er heldigvis mange muligheder for at nedbringe niveauet af den farlige gasart. En af de anbefalede metoder er, at sørge for at din bolig er godt ventileret. Det gør du lettest med et ventilationsanlæg.
(TIP: Glem ikke at du kan søge om håndværkerfradrag for installation eller forbedring af ventilation).